Shirogorov

Zavírací nože, zavíráky
Odpovědět
Uživatelský avatar
McBarbar
Příspěvky: 178
Registrován: 22 kvě 2015, 16:21
Poděkoval: 13×
Má poděkování: 28×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McBarbar »

Nj, jsem tam :-)
Jako blesk to chodí, zezačátku kulička po oceli otevírající se čepele skutečně dost skřípala, ale trošku jsem to mázl a poctivě jsem si s tím hrál, takže je to teď tak na 5% původního odporu - pořád to ještě nejde úplně hlaďounce, ale čepel už víceméně vlastní vahou padá do zavřejného stavu :)
Na rozebírání se těším, jsem zvědavý jak ty ložiska a všechno bude působit naživo.
K velikosti - na Ali sice všichni svorně píšou 95mm čepel (hádám kvůli omezení prodeje nožů na ty s čepelí do 10cm B-) ), ve skutečnosti je délka závislá na způsobu měření a mně vyšlo 96mm od špice ke střence, 101 od špice k patě ostří a 103 po křivce ostří :)) Takové hovado jako ZT452CF to není, ale při otevřené délce 222mm to v žádném případě není prcek :ymblushing:

Uživatelský avatar
Weiny
Site Admin
Příspěvky: 606
Registrován: 17 úno 2015, 13:22
Bydliště: Morava
Poděkoval: 105×
Má poděkování: 99×
Kontaktovat uživatele:

Seashell Kevin S35VN

Příspěvek od Weiny »

Tak Seashell je doma a zapadl do sbírky jako prdel na hrnec :ymhug:
Včera jsem ho hoďku a půl ladil a studoval, o dojmy se musím podělit. Důležitý hlavní závěr je, že předešlá verze Flipper95 se satinem zůstala tím nej, co mám zrovna doma. Jednak má ještě o malý fous lepší chod a zvuk, ale především ta čepel je to nej, co jsem u Shirů viděl. Kevin ji totiž vzal z Ledokola, myslím tedy ony drážky, na kterém jsou nejefektivnější. Navíc satin - jak zde již padlo, má prostě koule a působí úžasným dojmem, oproti zde mírně ošizenému stonewash.
S tím se totiž pánové moc nemazlili, dokonce mu v některých částech prostupuje výbrus, což nesnáším a je to typické u laciných verzí. Asi brzo oslovím Luku Ivana Rogice (zde jako revan972), dělá katany a poprosím o zrcadlo, i za cenu ztráty nápisu S35VN...
Jinak výbrus mušle je velmi příjemný v ruce a hlavně se neopatlává, neb to ty vroubky ani nedovolí ;)
Klip je neskutečný :-bd Fazetka tentokrát moc nevyšla, má aspoň 1mm, nevím, zda je to kusem, každopádně je nůž neskutečně ostrý B-)
A nepochopil jsem u čepu záhyb pro medvídka, když tam nakonec není, evidentně mají nějakou šablonu, dle které jedou, s logem či bez něj, to je fušeřina. Další co mě překvapuje, jsou zbytečně vystouplé čepy a šrouby, Flipper95 je má více zapuštěné.
Vazelínu jsem chtěl původně nechat (je na fotce zevnitř), nakonec se mi zdála tuhší a zvolil jsem svou ověřenou.
Až na těch pár mušek jsem z něj nadšen, srovnání s verzí od Wild boaru (samozřejmě za poloviční cenu) je tak propastné, že o něm ani není třeba diskutovat.
Jestli ještě vezmu něco dalšího, tak jak jsem jsem již psal, jedině Kevin a nejlépe Hati s jednou celokarbonovou střenkou.
Teď to chce ovšem dlouuuuhou pauzu :D
Více foto ve sbírce.
Seashell na slunci.JPG
Seashell na slunci..JPG
Shirogorovs Kevin 1.JPG

caul
Příspěvky: 64
Registrován: 11 čer 2015, 18:22
Poděkoval:
Má poděkování:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od caul »

Je parádní, gratulace. Mě se tenhle povrch čepele líbí daleko víc než ten, se kterým to porovnáváš v galerii. Tohle je tedy jediná verze Seashell s S35VN, která se prodává, nebo bude prodávat? Jsou hodně poznat v ruce ty neúplně zahloubené šrouby ?

Uživatelský avatar
Weiny
Site Admin
Příspěvky: 606
Registrován: 17 úno 2015, 13:22
Bydliště: Morava
Poděkoval: 105×
Má poděkování: 99×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Weiny »

Jo jo, já myslím že dvě verze Seashellu stačí, možná se Kevin spíš vrhne na Icebreaker.
V ruce ty šroubky nevadí, málokdo z přátel si jich všiml, no mé vycvičené oko se jich "leklo" hned po vybalení :)
Co se týče satin & stonewash, věčné téma ;) To chce mít prostě oboje, každému noži sluší něco jiného a každému se líbí něco jiného. Sám měním priority těchto povrchů co pár měsíců ;;)
Přílohy
Shiro Kevin šrouby.JPG
Shiro Kevin šrouby2.JPG

caul
Příspěvky: 64
Registrován: 11 čer 2015, 18:22
Poděkoval:
Má poděkování:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od caul »

Dík za foto. Jsem myslel že to je horší, tohle skoro nejde vůbec poznat ;)
Já měl za to, že udělají jednu sérii a jak se doprodá, tak vyroběj další a další atd .. Každopádně tuhle tvou poslední verzi asi konečně zkusím taky, abych viděl co je na těch Shirogorovech tak zazračnýho...

Uživatelský avatar
Theraphosa
Moderátor
Příspěvky: 578
Registrován: 10 úno 2015, 17:33
Poděkoval: 193×
Má poděkování: 42×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Theraphosa »

Jen to vyzkoušej, já si to taky říkal a na fotce mě nijak neoslovily, teď ho nedám z ruky :D Jinak Weinymu gratuluju k doplnění sbírky, pěkně se ti rozrůstá :-bd

Uživatelský avatar
Weiny
Site Admin
Příspěvky: 606
Registrován: 17 úno 2015, 13:22
Bydliště: Morava
Poděkoval: 105×
Má poděkování: 99×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Weiny »

Doufám že už to dorostlo, záhonek nemíním rozšiřovat, šuplík je plný :))
Co náš McBarbar se svým Shirákem, nějaké další dojmy, rozborka a tak? ;)
Dumám, jestli ta jeho světlá barva nebude přirozenější. Ten můj evidentně napodobuje tohle:
Seashell orig.jpg
Nicméně tahle customka mi přijde stejně pěknější, ale to už budeme muset nejspíš sami :ymsmug:
Seashell orig1.jpg

Uživatelský avatar
McBarbar
Příspěvky: 178
Registrován: 22 kvě 2015, 16:21
Poděkoval: 13×
Má poděkování: 28×
Kontaktovat uživatele:

Seashell

Příspěvek od McBarbar »

Další dojmy se zatím vytvářejí, rozborku už jsem dělal a samozřejmě jsem i přes veškerou snahu trochu orýpal šrouby, ale zapravím to zkosením hran šroubů, beztak jsou odporně ostré. Tímto si mě zrovna nezískali, šrouby by měly být kalené na nějakou rozumnou hodnotu, ve strojařině se to tak pokud vím bežně dělá, aby se tak snadno nestrhl závit či hlava - ale oni tady frézují tu drážku, tak to asi nechávají nezakalené, na spojení nožíku to stačí. A proto ty vlásečnice a orýpané drážky... @-) A abych si ještě rýpl - když už dělají tu drážku jen na jednom šroubu, z jedné strany, měla by ta protistrana být neotočně uchycená v rámu. Takhle se to protáčí a skoro se s tím nedá nic dělat, bo je to hladký (ok, u čepu se dá otevřít nůž a tlačit na frame, takže čepel ten čep se závitem sevře a jakž takže podrží). Fušeřina, kterou si doma za půl hodiny upravím, ale nasere.
Vybrání pro medvídka pochopitelně bez rozmyslu obšlehli, přitom jeho vynechání by nevyžadovalo moc designérského citu...drobné úpravy tomu podle mě sluší, vůbec by mi nevadilo že to nevypadá jako originál Shirogorov - nehraju si s KJ abych si představoval že držím skutečné Shiro, beru ho jako perfektně funkční dobře navržený nůž. :-bd
Co mi trochu vadí je zatím ostrá hrana na začátku backspaceru ve hřbetě nože, která je sice utopená, takže netlačí, ale vypadá jeko nějaký nedodělek. Zabrousím ji, jen vymyslím jak a asi i rovnou zkusím modrou anodizaci, aby tam nesvílily stopy po broušení.
Jinak první patina už se objevila, D2 a ovoce se mají rádi :D Nevadí, klidně si budu patinu pěstovat, stejně přijde satin...broušení jsem si zatím odbyl jen pohotovostní, diamantovou destičkou Hewlett a keramikou od jan03, čili žádné zázračné zrcátko. Ale už jsem aspoň změnil úhel fazety, byl tak na 35-40°, nůž byl docela ostrý, ale asi jako nová ostrá špachtle, prostě to neřezalo :ymtongue: Fazetka tím zvětšila plochu, nicméně čepel mi pořád přijde rozumně dotenka vytažená. Těším se, až mu dopřeju kůru na japonských vodních kamenech, to bude jiná i vzhledově ;)

caul
Příspěvky: 64
Registrován: 11 čer 2015, 18:22
Poděkoval:
Má poděkování:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od caul »

hm není tam těch nedodělků a chyb a tohohle či onoho už nějak moc na to, že ten nůž stojí (aspon teda ta poslední KJ verze s s35vn) 150 dolačů ? Na jednu stranu chápu, že se jedná o repliku origoše, kterej stojí majlant, ale 150 už je celkem dost na to, aby bylo vše ok :( Jestli není zakalenej ani čep (měl by být?) tak by to mohlo mít celkem vliv na použitelnost a odolnost toho nože ne ? achjo :(

Uživatelský avatar
Weiny
Site Admin
Příspěvky: 606
Registrován: 17 úno 2015, 13:22
Bydliště: Morava
Poděkoval: 105×
Má poděkování: 99×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Weiny »

A čemu se divíš? Já si tu mezi řádky i naplno stěžuji už na několika stránkách, že se Shira množí jako houby po dešti a Kevin se snaží přidat i svoje verze co nejrychleji, což je vždy na houby vůči výsledné kvalitě. Navíc se začaly množit i verze kolem 140USD, těžko se mu pak konkuruje a z této šedi něčím vyčnívá, krom dvojřadých ložisek se to vlastně už nedá ani poznat. A krom Socomu jsem musel dlouho upravovat i jeho malou Sebenzu, Hinderera a oba Shirogorovy, prostě pořád jsou to jen repliky :ymsigh:
McBarbar: Díky za rozbor neduhů, souhlasím se vším. Sice tu kolega šroubky chválil, ale ošuchané je mám všechny a kalené nejsou určitě. Navíc ta drážka je sice desingově pěkná, ale tak krátký a tlustý šroubovák má málokdo a tak si na tom všichni hned srazí hrany a je to nepěkné. Dva kluci na knifu si na Neonu dokonce stand-offs šrouby strhli úplně a museli je nahradit, neb to v Číně magoři přilepili. Já to tušil a tak jeho rozborku vzdal.
Šroubky na novém Icebreakeru budou ještě horší na poškození.
Co se týče protáčení čepu - také nechápu, proč nemá třeba sraženou plošku po celé délce čepu a odpovídající vybrání ve střenkách, aby se to neprotáčelo. Má to tak jeho mini verze za 28USD. To má ovšem jednu nevýhodu - poloha drážky šroubu se nedá nastavit podle potřeby majitele.
On je spíš problém v tom, že se šroubek povoluje, u F95-ky jsem to po několikadenním ladění vyřešil mírným přilepením šroubu Loctitem na šrouby.

U Seashellu jsem spíš nepochopil to zmiňované vystoupnutí šroubů a čepů z těla nože do stran, je to jako tuning kol na autě podložkami, kde je to narozdíl od nože efektní :)
Fazetka - další věc, u levnější verze Seashellu ji udělali efektní malou, za cenu šíleného tupého úhlu. Ono je to zdá se umění vybrousit tu čepel do takového ztenčení, aby mohla být fazetka tenká a přitom pod úhlem 25-30°... U dražší verze jim to asi docvaklo, no vyřešili to velmi jednoduše, než aby změnili celý výbrus, prodloužili fazetu a ztratilo to kouzlo oproti ostatním klonům. No aspoň holí :ymsmug:
A backspacer nestrávím, vím že se chtěl Kevin odlišit, ale ten nůž je svou stavbou docela strohý a jednoduchý a každá drážka a vylepšení dobré...
Nevím co ještě dodat, jsme holt nároční, na lepší člověk zvykne hned, na horší nikoli [-(

Odpovědět